05 junij 2012

Tema Žuže: grafi, natikanje in izsekavanje žuželk

Ok, ste dobili dve objavi za intermezzo, ampak nismo še končali z žužami - tega je še pa še:) Seveda lahko tele zadevice priredite tudi za katerokoli drugo temo, pri nas so pač glavne žuže (in potem Indijanci in vzporedno mucke in škratki in Zemlja in kmetija in vrt še kaj bi se našlo;) Kaj lahko torej še počnete z malimi otročiči na deževne dni ali travnatocvetoče dni z alergijo na cvetni prah?:) (žuže so bile sicer na sporedu že prej, ko je bilo še bolj mraz in zato nismo bili tako dolgo zunaj, ampak glede na precej nepoletno deževno vreme, bi znale prit tudi zdaj prav:)

 Zgoraj punci delata "grafe". Ena meče kocko, druga označi, kaj je padlo (v tem primeru so bile na kocki: rožica, kačji pastir, pikapolonica, metuljček, gosenica in polžek). Potem se zamenjata in na koncu pogledamo, kaj je največkrat padlo in kaj najmanjkrat in če se otrokom da, še kolikokrat je padla katera živalca/rastlinica. Oči je bil navdušen, češ da to je pa že pravi znanstveni poizkus:D.

Če se vam ne da delat domače kocke in grafov, lahko vzamete zvezek z velikim karom  in leseno kocko z različnimi barvami na vsaki stranici (take kocke dobite zraven družabnih iger za male otroke, ki še ne znajo štet;). Potem date otrokom barvice in pobarvate 6 kvadratkov vsako z različno barvo, otroci pa barvajo kvadratke v stolpcu pod ali nad vsako barvo, kadar ta pač pade. Enostavno in zabavno.
Tole je še ena enostavna "nesvinjska" aktivnost:). Če recimo dobite kmalu obiske in ne bi radi ravno tiskali s krompirjem ali kaj podobnega (po čemer je kuhinja pač taka kot so barve, ki ste jih uporabili:). No, tale ideja je fajn za fino motoriko in koncentracijo in za čisto kuhinjo, seveda:D. Otroku date gumice (naše so bile v obliki žuž - saj veste, tiste gumice, ki so kao zapestnice, med otroškimi igračami, imate veliko različnih tem, delale bojo vsake, so pa te bolj zanimive, pa v temo se lahko vklopijo - mojima puncama je to pač velik bonus, vreden slabih 2,5 evrov:D)

Torej: v eno posodico date elastike, zraven pa nekak fiksirate palčko, na katero bojo otroci natikali gumice. Jaz sem jo vtaknila v stojalce za jajce, v katerega sem prej natlačila paprinato brisačko, da se palčka ni preveč premikala (za večje otroke lahko ta del izpustite, da bo malo težje).

Potem date otroku majhno pinceto (naša je plastična iz kompleta za opazovanje žuželk) in mu naročite, da naj gumice natakne na palčko (če hočete zakomplicirat, lahko določite vrstni red barv, jaz tokrat nisem komplicirala;)) in jih potem  spet pobere dol in zloži nazaj v posodico.

In ker moji temnolaska strašansko rada "štanca" - torej izsekuje delčke in ker imamo ravno štance v obliki žuželk (no, onidve imata te, mami ima še kar nekaj drugih oblik, ampak naj to zaenkrat ostane dobro varovana skrivnost:D), sva izkoristili čas, ko si je Lejla vzela počitek in sem ji tačas dala eno tiho in dokaj čisto aktivnost: Na A3 list papirja (velikost je tu odražala mamino željo, da bi se dete dolgo samo zabavalo:D) sem narisala velik Ž (za žuželko) in ji dala nekaj barvastih listov ter štance in lepilo.

Ona je pridno štancala in lepila delčke na list, jaz pa sem lahko vmes predelala še en tutorial, hehe:D.  No, ja, tak je bil plan - v resnici se je mala malo prehitro naveličala in še manjša prehitro zbudila, kar je zbudilo najmanjšega in tako je bilo to, kar vidite dejansko zelo blizu končnega rezultata:D. Ampak uživala pa je:). Če imate kakega malega štancarja doma, mu lahko naredite veliko veselje, če na list narišete neko obliko in jo on zapolni z izštancanimi delčki. Priporočam samo malo manjšo obliko, da bodo delčki nekoliko bolj na gosto posejani.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Joj, ko bi jaz imela tako mami...
Super si.
lp, Urša