13 januar 2011

Novoletni sklepi - moj lanski

Do lani nisem še nikoli imela nobenih novoletnih sklepov. Imela sem želje, ampak ne sklepov. Lani pa sem se prvič zaklela, da letos pa bom plan uresničila, zato sem pogledala razloge, zakaj ga do zdaj nisem in sem zelo vesela, da sem oz. sva se ga uspela tudi res držati. Ta sklep je bil prejšnja leta samo pobožna želja, ki pa se ni uresničila (nič čudnega, glede na to, da sva ateista;). Ko pa sva željo preobrazila v sklep, se je uresničila. To je en dokaz, da na svoje življenje res najbolj vplivamo prav sami;) Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal, kot pravijo (tega nikoli nisem razumela: če si sama pomagam, potem boga ne rabim več... ampak ajde, s prvim delom se strinjam;).
Arboretum Volčji potok
Kaj je torej ta misteriozna želja/sklep...? Da bi več stvari skup počeli, večkrat kam šli: hodili na izlete, ustvarjali, športali,... pač skupne družinske aktivnosti iz vseh mogočih področij. Kolikor gledam okoli, ima take želje dosti ljudi, zato se mi je zdelo, da bi mogoče komu pomagalo, kako sva to midva rešila.
Piranski akvarij
To sva si oba že dolgo želela, vendar nama nikoli ni uspelo uresničit. Torej prvi korak je bil, da sem razmislila, zakaj ni ratalo, kaj je treba spremenit. Ugotovila sem, da je življenje z malčico in dojenčico včasih lahko precej naporno (za to ugotovitev gotovo zaslužim nobelovo nagrado, hehe:), pa prištejte še gospodinjstvo, službo... da pa to ni edini problem: naporni so tudi obiski. In predvsem "time consuming". Ugotovila sva, da en dan v vikendu navadno gre za gospodinjstvo, da spraviš v red vse, kar se čez teden nabere in da drugi dan navadno gre za obiske, več jih pa ni. In potem si konec vikenda zmatran in nič spočit.
Botanični vrt
Ugotovila sva tudi, da si oba zelo želiva kam it in da sta malidve resnično strašno uživali, kadar smo se res kam spravili; kadar sva planirala, kaj vse bi lahko, sva bila oba navdušena. Ko bi pa res lahko kam šli, pa sva bila od vseh obiskov/gospodinjstva/malih tako utrujena, da se nama dostikrat ne nikamor ni dalo spravit (sploh njemu, meni se pa ni dalo vsega sami pakirat in potem nismo šli).
Nabiranje čemaža
No, potem ko sva vse probleme obelodanila, sva poiskala še rešitve:
- zmanjšala sva obiske (predvsem čez vikend) in
- reorganizirala gospodinjstvo.
- Omislila sva si beležko z idejami, kaj vse bi lahko počeli in jih organizirala po temi oz. času, ki je zanje potreben. Tako nisva nikoli v zadregi, kaj bi pa danes v teh 2 urah, ko je lepo vreme lahko počeli. Ali kam se dat, če je cel vikend lepo. Ali kaj počet, če je sam dež... Ker je ogromno idej, ki jih sproti iščeva, predebatirava in napiševa v beležko (ok, pišem jaz, da znam prebrat;). To skupno planiranje je luštno. In ko kam gremo, je sploh luštno. Garantiram. Priporočam:).
Izviri Krke
Zato sem mislila, da bi v naslednjih postih predstavila nekaj idej, od najbolj smešno enostavnih, kje je kakšno fajn igrišče in takih, ki so več kot očitne (recimo ZOO, Postonjska jama), do takih, na katere ljudje dostikrat pozabimo, čeprav so zelo fajn (recimo botanični vrt, galerije in muzeji...), pa do kakih bolj bioloških ali specializiranih, ki ne bojo ravno za vse, vendar so nama zelo všeč (recimo učne poti po gozdu, tehnični muzej, itd),...
Velika Planina
Slikice so en "preview" nekaterih izletov. Če bo zanimanje, bom objavila en širši seznam z malo več slikicami in ideje za naprej, pa sezname, kaj vse je fajn s seboj vzet, kaj kje prav pride, itd... Včasih je namreč potrebna čisto mala spodbuda, da se imamo lepo:) Jaz sem dobila idejo za to beležko, ko sem na sejmu knjig dobila staro beležko (iz preteklega leta) za otroke in je bil notri tudi en oddelek: naravoslovni dnevi in 4 polja, kamor si napisal, kam/kdaj boste šli, pa isto s kulturnimi dnevi in športnimi dnevi. In se nama je zdela fajn ideja in sva si izpolnila (nismo še vseh idej porabili, mimogrede;). Ampak smo pa šli že marsikam:)
Postonjska jama
Papa!

PS: moj letošnji sklep je "declutering" - torej porabit stare stvari, ne nosit novih in naredit prostor, skratka reorganizirat stanovanje, da ne bo povsod polno krame - ampak o tem kdaj drugič;)

2 komentarja:

veri pravi ...

MB, pripravljam post, so pa vse te naše ideje primerne tudi za tvojo starost, saj mojidve sta bili lani še eno leto mlajši:) Pride v kratkem.

veri pravi ...

Evo ideje: http://vecna-optimistka.blogspot.com/2011/01/ideje-za-izlete.html