27 november 2010

Vetrnice

Verjetno ste že opazili, da mi je uspelo pod naslov dnevnika stlačit tole sličico (na kar sem strašno ponosna, saj sem sicer računalniški analfabet - in en od razlogov za ta blog je tudi to, da se malo naučim teh zadev). No, pa sem mislila, da mogoče koga zanima, zakaj ta slikica. Dolgo sem iskala pravo med bilijoni naših slik in ta se mi je zdela pravšnja, ker združuje 3 stvari, ki jih imam rada in o katerih bom pisala na tem blogu: otroke (sploh moji punčki na sliki), naravo (v ozadju) in ustvarjanje (vetrnice v rokah):

 To niso edine 3 stvari, ki jih imam noro rada, vsaj še 2 sta (lubi in glasba), vendar o tem ne bom tu pisala, ker otroci in ljubezen do lubija niso ravno kompatibilni kar se teme tiče (čeprav so oni posledica le-te ljubezni...) Ampak saj razumete: ne morem pisat na veliko o seksu oz. "odrasli ljubezni" v enem postu in potem o cofkih v drugem - ker je publika lahko neprimerna;)  Rock & roll pa... Hm, enako kot tista odrasla ljubezen - čeprav so otroci dostikrat posledica le te oz. rock&rolla in čeprav je fajn, da je oboje prisotno v domu (si pač ne morem predstavljat doma brez R&R, ampak to je čisto subjektivno;), to ne bo glavna tema. Mogoče kdaj za intermezzo:). Pa še slikat se ga ne da! Glasba je pač za poslušat... Torej se držimo v gl. tega, kar vidite na sliki.

No in če morda koga zanima, kako se to vetrnico naredi, je stvar zelo preprosta: vzameš kvadrat tršega papirja ali kartona (če papir ni dovolj trden, pa lahko 2 zlepimo skupaj), na kvadrat narišeš obe diagonali (diagonala = črta od enega kota do drugega, ki gre čez sredino - vsaj pri kvadratu) in zdaj zarežeš po obeh črtah iz vseh 4ih kotov proti sredini - nekako 2-3cm do sredine (na sredini se diagonali sekata). Zdaj vsak drugi krak primete in zvijete proti sredini (ne ga prepognit!), zlepite in na koncu sredino prebodete in z močno buciko (super se obnesejo tiste za pluto) pripnete na palčko oz. pač kamor že hočete. Če ni jasno in če bo koga zanimalo, lahko enkrat poslikam postopek. Ni tako komplicirano kot se mogoče bere.

Zakaj bi kdo sam delal vetrnice, ko jih lahko kupiš za evro ali dva (ali 5 - niso vedno ravno poceni) na vsaki turistični točki? No, vsekakor so tiste vetrnice precej barvno omejene, tu pa lahko damo domišljiji prosto pot in naredimo točno take, kot si jih želimo. Pa še zanimivo je videt, kako taka stvar nastane iz kosa paprija:) Taka mala magija za male očke:)
In zakaj bi sploh naredil ali kupil vetrnice? Hm, poleg tega, da so vetrnice kul - vrtijo se v vetru in super izgleda, če plešemo in se vrtimo z njimi v rokah, je to je še ena od tistih poceni stvari, ki pa naredijo veliko veselja - tu je dokaz:
 Res skoraj nič ne rabiš, večina nas ima vse potrebno že doma: karton, svinčnik, radirko, ravnilo, škarje in lepilo, pa še risalni žebljiček ali trdo buciko za v pluto in paličico ali ščipalko, kamor bomo vetrnico prtrdili. Na sliki lahko vidite vetrnici od spredaj in od zadaj, vrtijo se pa, če se mi z njimi v rokah vrtimo okoli svoje osi ali pa če dovolj močno piha veter (in je vetrnica postavljana v pravo smer, seveda). Je še par trikov, da se vetrnice res lepo vrtijo, ampak o tem kasneje, če bo koga zanimalo.

1 komentar:

Unknown pravi ...

Ja, maš prav, če jih narediš sam so lahko vedno barvno usklajene. Ali z obleko ali pa s počutjem. Še ena super ideja