29 november 2010

Snežena gosenica

SNEEEEEEEEEEEEEEEEEG!!!!!!!!!!!!!!! Za vse bolezensko zaljubljene in zasanjane, ki niste sami opazili oz. za vse, ki ste ravnokar prileteli iz Marsa ali pač ne živite v Sloveniji: ta vikend je pri nas snežilo!!! Fejst! Toliko, da je zdaj kar precej čez 10 cm snega! In kot vsak normalen starš, sva se snega seveda zelo razveselila:) Že res, da smo se k dediju cijazili po primorski avtocesti 30 km/h  tja IN nazaj grede, ampak sneg vseeno ponuja tooooliko zimskih radosti! (in to od punce, ki obožuje poletje in sovraži zimo in bi imela ves čas 35°C+). Ampak če že imamo zimo,  mraz, plundro in zastoje, je sneg ena boljših stvari na njej:)

Iz njega lahko recimo naredimo sneženo gosenico - ko to možnost omeniš svojim najljubšim otrokom v garderobi vrtca, se seveda tako zelo mudi, da naredimo prvi poizkus kar na vrtčevskem igrišču:
 
Ves sneg bom pohrustala! Njam-njam-njam!

Seveda smo morale naredit še eno gosenico pod blokom - na Lejlino željo (Ronja je hotela snežaka - in ga dobila, seveda;) ampak to drugič, da ne bo post predolg):

Ta naša gosenica se je spravila kar na zelenje, kar ga je še ostalo.
Pojedla nam bo novoletni - bor?;) Njaaam!!!
  
Uživajte na snegu in ga izkoristite do konca! Nikoli ne veš, do kdaj bo trajal...

8 komentarjev:

Unknown pravi ...

Pozdravljena! Super je ta tvoj blog,res si prava zakladnica dobrih idej.. Sama nism pretirano ustvarjalna dusa,sem se pa vseeno odlocila,da bom letos otrokom za bozicka sesila predpasnike..kupim plastificirano blago in...izvem,da me je sestricna prehitela! Bi imela kaksno ne prezahtevno idejo zame..mogoce pa pride se komu prav.

veri pravi ...

Seveda, takole direkt iz glave 3 ideje:
- Lani sem svoji tašči sešila eno TORBO iz plastificiranega blaga in se obnese za kako zelenjavo nosit (ni to višek estetike, je pa uporabno).
- Letos razmišljam, da bi naredila kakšne VREČKE ZA MALICO/SENDVIČE iz plastificiranega blaga (za prte), če ga bom še kaj našla v omari.
- Če je blago dovolj tanko oz. gibko, pa ga lahko razrežeš na kvadrate in uporabiš kot ponovno uporabno plastično folijo za zavijat hrano. Zaviješ sendvič v to blago in spneš z gumico ali pa že našiješ gor ježka ali druker za zapenjanje. Če te moti grda druga stran, pa nanjo našij kako lepo blago. No, zdaj pa mene mika, da bi to naredila, hehe.

Unknown pravi ...

Hvala! Res se ne morem nacudit tvojim idejam,super so! Kaj pa kaksna otroska stvar,tega mojega blaga je namrec kar precej,ker je obdarovancev 7,se pravi je bilo misljeno tolk predpasnikov..:-)

veri pravi ...

Ni zakaj. Saj vse ideje niso vedno moje, jih pobiram od vsepovsod, kadar vem, od kod, dam dostikrat referenco, dostikrat pa vidiš eno stvar na več koncih ali pa pozabiš, kje si videl:)

No, poleg najbolj očitne ideje, da iz tega blaga narediš prt za zaščito mize, kadar ti ljubi otroci ustvarjajo (če imaš lepo mizo in ti je je škoda - naše ni, je bivši kateder in ga ne moreta uničit ali pogršat, ker je grd ko smrt;).

No, so pa še druge ideje: veliko blaga boš porabila, če narediš piknik deko - spodnja stran je iz tega blaga, zgornja pa je lahko flis ali kako bombažno luštno mehko blago - samo v tem primeru daj še nekaj vmes - ali tanko plast polnila ali pa flis, da bo bolj udobno (beri: mehko) in toplo. Če rob zarobiš z overlockom/sergerjem/opletilnim strojem/entlarico (to je vse eno in isto) ali pa s kakim dekorativnim šivom, lahko zelo lepo pride:)

Sama bi rada ljubemu samčku (prosim, ljubi samček, ne brat!) naredila predpasnik za na vrt, mora bit iz tega blaga, zato da lahko klečiš na zemlji in nisi moker, pa da lahko nič ne paziš in vseeno nisi čisto usran in da po uporabi samo obrišeš ali stuširaš predpasnik (vsakič prat je nepraktično, če nimaš vrta in pralnega stroja blizu - in mi nimamo). Za odraslega rabiš precej več blaga za predpasnik kot za otroka, sploh za moškega in sploh še našiješ nanj še en tak dolg, velik žep za vrtno orodje. Žep potem s šivi predeliš na ustrezno široke predelke, da lahko srečni lastnik vanje spravlja vse, kar sproti rabi (od škarij do motikice ali sadilnega klina...

No, ko smo ravno pri vrtu, lani sem tašči naredila poleg tiste torbe še klečalnik za na vrt: da ima med pletjem kolena na suhem, toplem in mehkem. Razmišljam, da bi letos to naredila še lubiju, vendar mu večinoma kar mami opleje še njegov del vrta, tako da so še drugi projekti prej na vrsti;). Če imaš vrt in te zanima, ti lahko napišem točno, kako se naredi, ni težko. Polnila sem ga z ajdovimi luščinami (dobiš na Ljubljanski tržnici, samo moraš naročit prej).

Ok,prej mi je vse skup ven vrglo, ker sem nekaj narobe kliknila, tako da bom rajši en del odposlala, pride še 2. del.

veri pravi ...

Torej nadaljevanje: ker imaš veliko blaga in so prazniki pred vrati, ti bo mogoče prišla prav tudi kaka ideja, kako porabiti ostanke:
- lahko recimo narediš podstavke za krožnike - so praktični, ker jih lahko po uporabi samo obrišeš in potem zviješ in se jih lažje pospravi.
- zraven lahko narediš še podstavke za kozarce (ja, tudi jaz se vedno sprašujem, kdo to še uporablja, ampak recimo moja mami - samo da je bolj izbirčna glede materiala, njej iz tega ne bi mogla naredit, ker je alergična na plastiko, če ve, da je nekaj plastika - če misli, da je to keramika, potem je tista plastika super:D.) Paše skup in dobro zgleda, ko zaviješ:)
- če imaš kužka (ali ga ima kdo od bodočih obdarovancev), lahko sešiješ "skledo za pasjo hrano" - v bistvu narediš nizko torbico brez ročajev. Tako skledo imaš lahko ves čas v avtu zloženo v kakem malem predalčku in ne zavzame toliko prostora kot prava posoda, je pa enako uporabna: ko pridete na cilj, jo razložiš, napolniš z briketi, kuža veselo poje, ti jo obrišeš, zložiš in pospraviš v en mali predalček v avtu... Praktiš;)
- lahko si tudi svoje predale ali omarice obložiš s tem blagom - na njem ti bojo pripomočki manj drseli in enostavno ga je čistit (samo všeč ti mora bit vzorec in material, seveda).
- tudi ovitek za zvezek/knjigo lahko narediš - praktično je to sploh pri knjigah za na plažo, ki se rade zmočijo... Pa tudi kuharice imajo navadno kar razburljivo življenje in jih lahko to malo obvaruje, če imaš rada svoje knjige čiste (sama imam sicer "pravilo", da kuharica, ki ni umazana, že ni dobra;))
- v bistvu lahko v to blago oblečeš karkoli, česar je škoda in bi se znalo pri uporabi posvinjat/uničit/zmočit.

Če še nisi šivala s tem blagom, potem naredi najprej en preizkus na enem malem koščku, ker so napetosti sukanca pri tem blagu navadno malo drugačne. In pazi - kjer enkrat šivaš, bojo za vekomaj veke ostale luknje, zato se splača tu najprej premislit, potem šivat;)

Upam, da ti je kaka ideja všeč in uporabna:) Jih je še nekaj, samo se mi zdijo te bolj uporabne...

Unknown pravi ...

No iz vsega tega, mi bo pa ja uspelo, kej sčarat! Hvala, hvala in še enkrat hvala! Z veseljem bom še naprej spremljala tvoj blog in se že veselim noivih idej za ustvarjanje..Lp

Majci pravi ...

gosenicaaaaaaaaaaaaaaa, še bolj fajna ideja kot snežak...ziher mamino maslo a;)

Unknown pravi ...

oj...sem se ravno nekaj spomnila...naša babi (jaz sem na žalost šivilski idiot ;)je moji škratici sešila iz tega materiala takšno luštno visečo "omarico" za v kopalnico. Stvar je za tiste, ki za silo obvladate šivanje sila preprosta. Na po dlago je našila nekaj žepkov različnih velikosti in vanje smo lahko spravili šampončke, igračke za v banjo, krpice, spužvo...skratka kopalne pripomočke...Fino je bilo, ker je lahko viselo čisto pri banji in ni bilo panike, če se je vse skupaj zmočilo...vsake toliko časa sem zadevo zdrgnila s krpo in jo dala sušiti na radiator...zdržala je kar nekaj let...Lahko bi se zadeva uporabila tudi za v sobico kjer lahko otroci vanjo pospravijo svoje igrače, slikarski pribor in podobno...No, tako...mimogrede...