15 november 2010

Kocke

Kocke so magične. Zadnjič se je ena navadna lesena kvadrasta rumena kocka (oz. kvader) znašla v očijevih kavbojkah in jo je odnesel v službo. Tam jo je odložil na mizo in vsak sodelavec, ki je prišel mimo, se je vtaknil vanjo: "Kaj pa imaš to? Zakaj pa se to uporablja?..." Nihče je ni mogel spregledat - res so neverjetne:)
Vsi otroci jih imajo (vsaj pri nas upam, da res) oz. bi jih morali imeti. Baje krepijo logično razmišljanje, domišljijo in še kaj. Ne vem, kako so do tega prišli, ker se nisem poglabljala, sva se pa s sestro res veliko s kockami igrali in imava baje ok logiko oz. matematično mišljenje, domišljije pa še več, tako da mogoče je kaj na tem. Ampak to niti ni pomembno. Pomembno je to, da so kocke otrokom všeč in niso škodljive. In da se znajo z njimi tudi sami igrat, kar je sploh super!

In gotovo je najpomembnejši vidik to, da jim enostavno pustiš, da se igrajo sami, kakor se pač vejo in znajo.

Ampak včasih (da ne rečem pogosto;) pa si otroci vseeno želijo starše, da se igrajo z njimi. In včasih si tudi mi želimo igrat z njimi. In za takrat par idej, kaj lahko delamo s kockami:
 
- poleg klasičnih: zgradit stolp iz čim več kock, lahko stvari tudi malo zakompliciramo:
- zgradimo stopl iz samih rdečih ali samih rumenih kock
- zgradimo stolp iz malih in stolp iz velikih kock in gledamo, kateri je večji
- vsak od nas da eno kocko na stolp - eno otro, eno starš, ( če vas je več potem še eno 2. otrok, eno 2. starš, itd...) in spet od začetka,...
- zgradimo hišo z okni in otroku pokažemo, kako lahko naredi luknjo v zidu, ne da bi ta razpadel
- sestavljamo kocke v voziček ali mečemo kocke skozi pokrov vedra
- sestavimo kocke v različne živali in naredimo zoo
- na velik karton narišemo ceste in pustimo otroku, da okoli njih zgradi stavbe izi kock
- če imate dovolj kock, lahko tudi zgradite hiške za pliškote
- če imate dva različno stara otroka, je super "vaja", da en gradi, drugi podira - ampak to navadno sami pogruntajo in ne rabijo nas zraven zato (razen da mirimo strasti, kadar delata z različnim tempom;) - navadno mali hitreje ruši kot veliki gradi;). To zna bit včasih "izziv", zato je praktičen trik, da malega animiraš toliko časa, da veliki zgradi eno hiško "za rušit", potem pa ima mir, da gradi to, kar bi res rad naredil, medtem, ko mali tisto prvo ruši. To se nam super obnese. Zdaj se že sami zmenita, kaj je za rušit in kaj ne.

Kaj pa se vi greste s svojimi malčki? Zbiramo ideje, kaj vse naredit iz kock, ker če bo ta zima kaj podobna prejšnji (beri: nonstop bolani), bomo vse notranje aktivnosti izkoristili že pred novim letom;).

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Ja, na splošno se meni zdijo vsi konstruktorji zelo koristni za razvoj miselnih operacij, pa tudi za razvoj finomotorike...Povrhu vsega pa so še zelo zabavni...Nekje sem nekoč brala, da naj bi imel otrok v prvih letih čim več teh igrač.Mi se gremo včasih "čarobno vrečo", ko v prevleko od blazine zbašem kocke različnih oblik in otrok sega vanjo in poskuša ugotoviti katere oblike ali velikosti je kocka, ki jo drži v rokah...Lahko tudi izbere otrok kocko poljubne oblike ali barve, ter potem v okolici poišče predmete iste barve ali oblike...Drugače pa za konstruiranje ni potrebno kupiti le vedno dragih kock (zame so sicer Lego ali pa kakšne kvalitetne lesene še vedno zakon), saj se da tudi fino zidati iz čisto preprostih materialov, kot je odpadna embalaža (tulci od wc papirja, širši tulci od lepilnega traku, prazne škatle od čajev, ...)Lahko se tudi fino prebarvajo ali pa nanje narišejo različni motivi ali številke in črke...Moj najmlajši se je enkrat cele dneve igral s stiroporjastimi podstavki za epruvete , ki mi jih je celo vrečo prinesla znanka iz laboratorija.Z njih je delal vse mogoče stolpe in hišice,, če pa se mu je zadeva podrla, je bil pravi čar v tem, da vse skupaj ni nič ropotalo, ko je padlo po tleh.Tako so bili skupaj z nami veseli tudi sosedi..;)

Majci pravi ...

Kocke naše mladosti...tole je pa ena boljših igrač, ustvarjalnost, logika itd...bravo!